By using our website, you consent to our use of cookies in accordance with our Cookie Policy.

A hátizsákos utazás 3 alapszabálya

A hátizsákos utazás 3 alapszabálya

Egy bacpacking trip vagy más néven hátizsákos utazás kifejezetten izgalmas élménynek tűnhet, ám könnyedén katasztrófába torkolhat, ezért úgy gondoltuk kicsit körbejárjuk a hátizsákos utazás 3 alapszabályát, amiket betartva biztosan életre szóló élményt szerezhetsz magadnak.

1. Alaposan tervezz meg mindent és légy felkészült

Mielőtt elindulnál hátizsákos kalandodra, próbálj meg minden mozzanatot aprólékosan megtervezni. Legyen meg a fix úti cél, legyenek tisztázva megállók és a köztes étkezések, továbbá a tervezési fázisban készíts listát, pontosan milyen eszközökre és kiegészítőkre lesz szükséged. Szerezz be mindent, amire a kalandon szükséged lehet (túlélőfelszerelés, tábor kialakítására alkalmas eszközök, élelem, megfelelő mennyiségű ruha, gyógyszerek és sebkezeléshez szükséges elsősegély készlet, térkép, mobiltelefon és töltő, készpénz és bankkártya stb.), majd tervezd meg a bepakolást és táskád felosztását.

Legyél tisztában az útvonallal, a pihenőhelyekkel és a szállásokkal, illetve kutasd fel előzetesen a baj esetén felkeresendő orvosi rendelőket, kórházakat és üzleteket. Ha mindezekkel megvagy célszerű utána járnod a terep geológiai jellemzőinek, a flóra és fauna jellegzetességeinek és az utasod során tapasztalható időjárásnak.

Ha távolabbi országba vezet utad érdemes előre tájékozódni a helyi valutáról, a vallási és etnikai környezetről, az aktuális belpolitikai helyzetről, illetve nem ár utánanézni, hogy szükséges-e az adott országa utazáskor valamilyen oltás beadatása, útlevél validálása vagy vízum igénylése.

2. Tartsd be a "Ne hagyj nyomot" alapelvet

A kulturális környezet tiszteletben tartása és a természeti környezetre való káros hatásunk minimalizálása alapvető felelősségünk így, ha hátizsákos kirándulásra indulunk célszerű betartani a "Ne hagyj nyomot" alapelvet.

Ez magában foglalja a hulladék megfelelő elhelyezését, a tábortűz eloltását, a vadon élő állatok bolygatásának elkerülését, az emberekkel való érintkezés kulturált keretek között tartását, a helyi jogrend betartását, a vallási és etnikai környezet figyelembevételét és a bűncselekmények elkerülését.

Emellett szuper, ha etikus és fenntartható utazási módokat választasz, továbbá támogatod a helyi vállalkozásokat és vendéglátóhelyeket ott tartózkodásod alatt.

3. Emlékezz meg utadról és írd le tapasztalataidat

Miután hazaértél szánj időt arra, hogy átgondold milyen élményeket szereztél, majd vesd papírra tapasztalataidat, mellyel nem csak emléket állítasz nagyszerű kalandodnak, de hasznos feljegyzéseket is készíthetsz, amikre támaszkodhatsz, ha később visszatérnél. Ha gondolod tegyél közzé egy postot social medián oldalaidon, vagy írj egy blogbejegyzést mellyel segíthetsz másoknak hasznos utazásai tippjeiddel és tapasztalataiddal.

Emellett, ha sokat utazol célszerű beszerezned egy falra tehető fa világtérképet is, melyen megjelölheted múltbéli utazásaidat, ami nem mellesleg éke lesz otthonodnak!


A hátizsákos kirándulás tehát páratlan lehetőségeket kínál a kalandra, a felfedezésre és a személyes fejlődésre. Az alapvető szabályok betartásával javíthatod utazásod komfortját, és elősegítheted besimulásod más, egészen új kultúrákba.

Ha pedig úgy érzed a béna pálmafás pózolás vagy a reptéren 1 euróért vett hűtőmágnes nem állít kellő emléket életed utazásának, itt az idő beszerezned egy szuper egyedi fa világtérképet.